Ιστορία του ρωσικού λαϊκού χορού

Ο ρώσικος λαϊκός χορός έχει πολύ πλούσια ιστορία, που ξεκινάει από την εποχή του αρχαίου κράτους των Ρως. Μεγάλα λαϊκά πανηγύρια, τελετουργίες και τελετές συνέβαλαν στην δημιουργία του. Όλες αυτές ευχάριστες εκδηλώσεις ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή των αρχαίων Ρώσων και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις γιορτές και στην καθημερινότητα τους.

Μάσλενιτσα

 

  Η αρχαία σλαβική παγανιστική γιορτή του ξεπροβοδίσματος του χειμώνα, που διατηρήθηκε στη Ρωσία και μετά τον εκχριστιανισμό της, ονομάζεται Μάσλενιτσα και γιορτάζεται τις παραμονές της Σαρακοστής. Το κύριο φαγητό της αποκριάτικης ρωσικής εβδομάδας είναι οι κρέπες, τα λεγόμενα «μπλινί», που συμβολίζουν τον Ήλιο και την μνημόνευση των νεκρών.

Ιστορία της Ματριόσκα

Η Ματριόσκα ή Μπαμπόυσκα όπως την ονομάζουν στην Ελλάδα είναι το πιο επιθυμητό και αγαπημένο αναμνηστικό από την Ρωσία, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Ματριόσκα είναι μια σειρά από ξύλινες παχουλές κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές διαστάσεων που μειώνονται και τοποθετούνται το ένα μέσα στο άλλο. Η κλασική Ματριόσκα αποτελείται από 7 κουκλίτσες και δεν είναι τυχαίος αριθμός.

Το Ρώσικο σαμοβάρι

Το ρωσικό σαμοβάρι θεωρείται σήμα κατατεθέν με παγκόσμια αναγνώριση, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της ρωσικής φιλοξενίας και γενναιοδωρίας. Η τεϊοποσία με τη χρήση του σαμοβάρι έχει τραγουδηθεί από καλλιτέχνες και ποιητές, είναι εντυπωσιακή σε δημοτικότητα και δεν υστερεί σε σημασία από την κλασική παράδοση της αγγλικής τεϊοποσίας ή την κινεζική τελετή του τσαγιού. 

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα και η ιστορία του

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα είναι το πιο διαδεδομένο στη Ρωσία. Επίσης αποτελεί το χαρακτηριστικό και το πιο γνωστό ρωσικό μουσικό όργανο σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποτελείται από τριγωνικό ηχείο που φέρει αρκετές οπές και μακρύ λαιμό (ή μπράτσο) που τέμνεται κατά διαστήματα από μεταλλικές γραμμές. Οι χορδές της μπαλαλάικας από έντερα και αργότερα μεταλλικές, στην αρχή ήταν δύο...