ΜΑΣΛΕΝΙΤΣΑ

  Η αρχαία σλαβική παγανιστική γιορτή του ξεπροβοδίσματος του χειμώνα, που διατηρήθηκε στη Ρωσία και μετά τον εκχριστιανισμό της, ονομάζεται Μάσλενιτσα και γιορτάζεται τις παραμονές της Σαρακοστής. Το κύριο φαγητό της αποκριάτικης ρωσικής εβδομάδας είναι οι κρέπες, τα λεγόμενα «μπλινί», που συμβολίζουν τον Ήλιο και την μνημόνευση των νεκρών. «Χωρίς μπλινί, δεν υπάρχει Μάσλενιτσα» (Без блинов – не Масленица), λένε χαρακτηριστικά οι Ρώσοι. Πάντα αρχίζει οκτώ εβδομάδες πριν από το Πάσχα, δηλαδή κάθε χρόνο σε διαφορετικές ημερομηνίες. Μάλιστα, η κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει την δική της συμβολική ονομασία, που ήρθε από τα βάθη των αιώνων.

Δευτέρα – Προϋπάντηση. Την ημέρα αυτή αρχίζει η γιορτή της Μάσλενιτσα ή του Καρναβαλιού. Ήρθε η ώρα του τηγανίσματος  των μπλινί. Αν έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε το πρώτο μπλίν σε κάποιο φτωχό η απλά να βάλτε το μπλίν στο παράθυρο.  Είναι μια παλιά παράδοση να μνημονεύουν και τους νεκρούς συγγενείς. Το βράδυ πρέπει να κάνετε βόλτα με έλκηθρο σε κάποιο λόφο. Διαδίδεται ότι όποιος θα γλιστρήσει πιο μακριά θα έχει περισσότερη ευημερία. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και το δικό σας σύμβολο της Μάσλενιτσα από κάποια παλιά αχυρένια σκούπα και να την ντύσετε με φόρεμα από κομμάτια έγχρωμων υφασμάτων.

 

Τρίτη - Προδιασκέδαση. Νωρίτερα αυτή τη μέρα οι νέοι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο για να φάνε μπλινί, ενώ σήμερα η παράδοση αυτή δεν διαδίδεται πλατιά. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να φτιάχνουν τα  μπλινί. Όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Ένα από τα μυστικά του μαγειρέματος είναι το τηγάνι από χυτοσίδηρο. Ζεσταίνεται αρκετά αργά και για αυτό τον λόγο το πρώτο μπλίν βγαίνει κάπως παραμορφωμένο. Όπως λένε, η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Στη συνέχεια, όμως όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν χρυσωπά και δαντελωτά, λές και τις έπλεξε κάποια μαστόρισσα. Διαδίδεται ότι αν τα μλινί δεν βγαίνουν καλά, τότε πρέπει να περιμένεις προβλήματα και δυσκολίες, αλλά αν βγαίνουν καλά – άνθιση και ευημερία της οικογένειάς σου. 

Τετάρτη - Λιχουδιές. Στο σπίτι συνηθίζεται να μαγειρεύουν πολλά νόστιμα φαγητά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε διάφορα γλυκίσματα. Θεωρείται ότι τα γλυκίσματα προμηνύουν και γλυκιά ζωή την επόμενη χρονιά είτε καλές σχέσεις με τον εκλεκτό ή την εκλεκτή σας. Το κόκκινο χαβιάρι συμβουλεύουν σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Τα μπλινί με ξινή κρέμα γάλακτος  σμετάνα θα σας χαρίσουν άριστη υγεία.

 Πέμπτη - Διασκεδαστική Κραιπάλη ή Ευρεία Μάσλενιτσα. Είναι η ώρα να καθίσετε στο έλκηθρο, που το σέρνει η τριάδα αλόγων και κάτω από τους ήχους των κουδουνιών να κάνετε περίπατο σε χιονισμένο δρόμο. Τα τρία άλογα συμβολίζουν τους 3 μήνες του χειμώνα και έχει όνομα "Τρόικα".

Παρασκευή - Βραδιές της πεθεράς. Αν έχετε πεθερά μη διστάζετε να πάτε για μπλινί. Αυτή τη μέρα συνήθως τοποθετούν στην αυλή την Μάσλενιτσα, συνεχίζοντας, βέβαια, να διασκεδάζουν και να τρώνε μπλιτνί.

Σάββατο- Παρέα με την νύφη. Την ημέρα αυτή επισκέπτονται τους συγγενείς. Φυσικά, όχι με άδεια χέρια.

Κυριακή - Ημέρα Συγχώρεσης. Όλοι ζητούν ο ένας από τον άλλο συγνώμη για τις προσβολές που έκαναν κατά τη διάρκεια του χρόνου, μερώνουν και φιλιούνται. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από τις αμαρτίες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή. Τέλος, όλοι βγαίνουν στους δρόμους να ξεπροβοδίσουν την Μάσλενιτσα και σε ατμόσφαιρα γενικής αγαλλίασης καίνε το αχυρένιο σύμβολο της Μάσλενιτσα, δηλαδή του τέλους του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο στη Ρωσία αποχαιρετούν τον χειμώνα ως την επόμενη χρονιά.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, την Μάσλενιτσα πρέπει να την γιορτάσεις πλούσια και εύθυμα, χωρίς να λυπάσαι τα κεράσματα. Γιατί αν δεν θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου στην γιορτή της Μάσλενιτσα, τότε όλο το χρόνο θα μελαγχολείς και θα είσαι βαρύθυμος. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ "ΜΠΕΡΙΟΖΚΑ" ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΜΑΣΛΕΝΙΤΣΑ.