Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα και η ιστορία του
Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα είναι το πιο διαδεδομένο στη Ρωσία. Επίσης αποτελεί το χαρακτηριστικό και το πιο γνωστό ρωσικό μουσικό όργανο σε παγκόσμια κλίμακα.
Αποτελείται από τριγωνικό ηχείο που φέρει αρκετές οπές και μακρύ λαιμό (ή μπράτσο) που τέμνεται κατά διαστήματα από μεταλλικές γραμμές. Οι χορδές της μπαλαλάικας από έντερα και αργότερα μεταλλικές, στην αρχή ήταν δύο και αργότερα τρεις, κρούονται με τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ενώ το κούρδισμά τους γίνεται με ποικίλους τρόπους συνηθέστερος των οποίων είναι σε τόνο «μι» «μι», (ομοφωνία), και «λα».
Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα έχει πολύ παλιά ιστορία. Πράγματι, άρχισε να χρησιμοποιείται στη Ρωσία, ήδη από τον 13ο αιώνα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην περίοδο των επιδρομών των Μογγόλων και των Τατάρων στο ρωσικό έδαφος. Αν και ο κλήρος ήταν εντελώς αντίθετος, η χρήση του οργάνου εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στη χώρα. Μάλιστα, τον 17ο αιώνα, η αντίδραση του κλήρου ήταν τόσο μεγάλη, που κατάσχεσαν όλα τα όργανα και τα έκαψαν.
Όμως, ο λαός κατασκεύασε νέα χειροποίητα όργανα, τροποποιώντας κατά κάποιον τρόπο τα προηγούμενα. Πράγματι, επιλέχθηκε τριγωνικό σχήμα και προστέθηκε μια τρίτη χορδή. Έτσι, γεννήθηκε το μουσικό όργανο μπαλαλάικα, που στα ρωσικά σημαίνει «μέσο διασκέδασης». Συγκεκριμένα, η ονομασία προέρχεται από το ρήμα balovar που σημαίνει «διασκεδάζω, αστειεύομαι».
Η μπαλαλάικα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1688, σε ένα κείμενο γραμμένο στην ουκρανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρεται σε δυο χωρικούς που συνελήφθησαν επειδή έπαιζαν το συγκεκριμένο όργανο.
Η μπαλαλάικα ακουγόταν σα μουσική υπόκρουση στις γιορτές και στις συνεστιάσεις των χωρικών και του λαού. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμήθηκε από τους αστούς, τους νέους και τους στρατιωτικούς.
Το υλικό που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες της εποχής για την κατασκευή της μπαλαλάικας ήταν ανακυκλωμένο ξύλο από έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Μάλιστα, το 1886, ο ρώσος ευγενής V.Andreyev δημιούργησε ένα σύλλογο για τους λάτρεις της μπαλαλάικας. Επίσης, το 1898, ο ίδιος οργάνωσε μια ορχήστρα, η οποία έδωσε μια παράσταση στο Παρίσι, με μεγάλη επιτυχία.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη μπαλαλάικας, ανάλογα με τις διαστάσεις και τον αριθμό των χορδών τους.